Dlaczego

nasze pączki

są najlepsze

w Polsce ?

Nasze pączki wg nas i naszych klientów są najlepsze w Polsce z kilku powodów, między innymi dlatego że nasza receptura jest unikalna i była dopracowywana przez nas przez prawie rok przed otwarciem pierwszej pączkarni. Po drugie nasza kontrola jakości odbywa się codziennie a nie jak w sieciówkach raz na miesiąc albo rzadziej. 

Nasza technologia wyrabiania ciasta, i po prostu robienia pączków jest dopracowana przez co nasze pączki nie “piją” tłuszczu podczas smażenia, nie są ani mokre ani suche, są po prostu idealne 😉

ciasto
dough-943245_1920

Ciasto wyrabiane jest codziennie – kilkanaście razy dziennie, żeby pączki były zawsze robione na świeżo i na bieżąco. Ciasto robimy z polskiej mąki, żółtek, świeżych drożdży, wody oraz z dodatkiem oleju rzepakowego zgodnie z naszą recepturą z 1920 roku, którą w 2017 roku dobrze dopracowaliśmy. Ciasto początkowo wyrabiane jest w takim dużym specjalnym mikserze a następne wyrabiane jest ręcznie przez naszych cukierników. Po odpowiednim czasie, ciasto dzielone jest na kilku kilogramowe porcje, a następne dzielone jest ręczną dzielarką na 30 równych kęsów po to by każdy pączek był tej samej wielkości.

 

kesy
zawijanie

Ciasto podzielone na kęsy jest formowane ręcznie w kule i rozgniatane po to by nałożyć nasze słodkie nadzienie ;-). Nadzienia oczywiście w większości są kupowane jako gotowe półprodukty, ale sam dobór tych nadzień spośród dostępnych na rynku, które oferuje kilkudziesięciu dostawców nie był łatwy. Każdy przedstawiciel dostawy oczywiście twierdzi, że jego produkty są najlepsze no i oczywiście tak nie jest..  

… wybraliśmy spośród kilkuset rodzajów nadzień tylko około 40 rodzajów, sprawdziliśmy je, przetestowaliśmy i wiem “co dobre” 😉 Pozyskanie tej wiedzy to kilka miesięcy pracy naszych cukierników ale warto było, np. róża to prawdziwa róża, Nutella to prawdziwa włoska Nutella a ananas to prawdziwy ananas.

IMG_20180710_104052_resized_20180713_111307684
garowanie

Pączki są ręcznie nadziewane i zawijane na kilka sposobów i różnych kształtów.

Tak przygotowane pączki muszą trochę odpacząć tzn. urosnąć 😉

1024.768.20190227151434_foto_24opole_018

Następnie pączki smażymy na odpowiednim tłuszczu, w odpowiednio dobranej temperaturze zachowując również inne wytyczne naszego technologa cukiernika. Po usmażeniu pączki są dekorowane i tak przygotowane trafiają do naszych klientów, którzy do nas wracają poznawać z nami nowe smaki. Mamy wielu stałych klientów, którzy po prostu doceniają jakość naszych pączków i widzą że prawie co miesiąc zaskakujemy ich nowymi nadzienia, kształtami czy pięknymi dekoracjami.

Przewiń na górę